آلودگی شدید هوای آسیا در هفته اخیر
به گزارش مجله تخصصی کامپیوتر، مناطقی از آسیا از جمله تایلند، کره جنوبی، چین، هند و هنگ کنگ همگی هم اکنون با سطوح ناسالم و حتی خطرناک آلودگی هوا روبرو هستند و الگوهای آب و هوایی، گرمای حاصل از سوختن زغال سنگ و انتشار گازهای گلخانه ای به این بحران سالانه دامن می زند.
به گزارش خبرنگاران، طبق اعلام سازمان دنیای بهداشت (WHO) از هر 10 نفر، 9 نفر در سراسر دنیا سطوح بالای آلودگی هوا را تنفس می نمایند و بدترین مناطق نیز از نظر آلودگی در آسیا و آفریقا قرار گرفته اند.
در این مطلب به نقل از سی ان ان به وضعیت آلودگی هوای چند کشور آسیایی در روزهای اخیر و اقدامات مقامات این کشورها در این رابطه پرداخته شده که جزئیات بیشتر آن را در ادامه می خوانید:
تایلند
مقامات تایلند در بانکوک، پایتخت این کشور در نظر دارند با به کار دریافت هواپیماهایی با قابلیت باران زایی، ابرها را به روش ابرآمایی بارور نموده و از این طریق به کاهش آلودگی هوا در بخش هایی از این شهر یاری نمایند.
در این روش برای افزایش بارندگی ابرها به آن ها مواد شیمیایی بی اثر از جمله یدید نقره تزریق می گردد. در سال های اخیر کشورهایی مانند چین که دچار آلودگی های فصلی شدید هستند از این روش استفاده می نمایند.
چندین ناحیه از شهر شلوغ و پرجمعیت هشت میلیونی بانکوک دارای سطوح بالای ذرات میکروسکوپی PM2.5 است که به دلیل ریز بودن بسیار خطرناک بوده و به راحتی وارد مجاری تنفسی و سپس جذب ریه ها می شوند.
بر اساس اعلام هواشناسان، سطوح این ذرات در بانکوک طی روزهای اخیر حدود 150 تا 200 میکروگرم در هر مترمکعب بوده که طبق شاخص کیفیت هوا (AQI) ناسالم به شمار می رود. سازمان دنیای بهداشت سطوح زیر 25 این ذرات را برای افراد قابل قبول اعلام نموده است.
روز دوشنبه به منظور کاهش آلودگی هوا در بانکوک آتش نشانان از لوله های فشار قوی آب در اطراف شهر و دیگر نواحی استفاده کردند. استفاده از آب افشانی برای کاهش و کنترل آلودگی هوا راهکاری است که مورد بحث بوده است.
کره جنوبی
طی پنج روز متوالی اخیر سطوح بالای گرد و غبارهای ریز مناطقی از کره جنوبی را فرا گرفته است. به طوری که طی 48 ساعت گذشته شاخص کیفیت هوا (AQI) به سطوح بسیار ناسالم 150 تا 225 رسیده است.
مقامات محلی در 10 شهر اقدامات اضطراری مانند محدودیت تردد وسایل نقلیه در جاده ها و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در کارخانه ها را صورت داده اند. در سئول نیز مردم از ماسک استفاده نموده و فقط در موارد ضروری از خانه خارج می شوند.
کارشناسان بر این باورند که دلایل معمول در ایجاد این بحران سالانه شامل کارخانه ها، اگزوز خودروها، گرمای زغال سنگ و توده هوای ساکن است. آلودگی کارخانه ها و انتشار گازهای گلخانه ای در سراسر اطراف دریای زرد در چین نیز این مشکل را تشدید نموده است.
چین
آخر هفته اخیر نواحی صنعتی در شمال غرب چین به دلیل سطوح بالای دود با هشدار سطح نارنجی روبرو شدند. میدان دید در بعضی مناطق تا 200 متر پایین آمده و در بدترین مناطق از نظر غلظت دود این میزان به 50 متر نیز کاهش یافت.
دود غلیظ اطراف تیانجین و شهرهای سراسر استان هایی چون هبئی، شاندونگ، هنان، آن هوئی و جیانگسوی چین را فرا گرفته است. شاخص کیفیت هوا (AQI) روز سه شنبه در شانگهای 183 برآورد شد و هوای هنگ کنگ نیز ناسالم اعلام شده بود.
در سال های اخیر چین برای تحت کنترل آوردن دود و آلودگی هوا که در فصل زمستان کشور را فرا می گیرد کوشش بسیار نموده است. در اواخر سال 2017 میلادی چین با گازرسانی به حدود سه میلیون خانوار در شمال این کشور، آلودگی ناشی از سوزاندن زغال سنگ را که از عوامل اصلی آلودگی در این منطقه به شمار می رود، کاهش داد.
زغال سنگ به طور عمده منبع اصلی گرمایش در چین محسوب می گردد به طوری که 83 درصد از گرمایش چین را در سال 2016 میلادی تامین نموده است. از همین رو قطع کردن آن موجب می گردد که خانوارها بدون هیچ سوخت جایگزینی رها شوند.
با این حال احتیاج به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در داخل چین بسیار احساس می گردد زیرا سازمان دنیای بهداشت تخمین می زند که هر ساله میلیون ها مرگ زودرس ناشی از آلودگی هوای محیط داخلی خانه ها و به وسیله سوزاندن سوخت های جامد مانند زغال سنگ رخ می دهد.
البته زغال سنگ تنها عامل ایجاد آلودگی هوای چین نیست. یک مطالعه نشان داد فرمالدئید منتشر شده از اجاق های گازی و بخاری های نفتی و نیز دود دخانیات عوامل آلوده نماینده هوا در چین محسوب می شوند.
هند
تصور می گردد آلودگی هوای هند سالانه مسوول مرگ بیش از یک میلیون نفر بوده و دهلی نیز در میان آلوده ترین شهرهای دنیا قرار گرفته است.
روز سه شنبه بخش هایی از شهر دهلی به سطوح خطرناک 300 در شاخص کیفیت هوا (AQI) رسید. این مسئله ای است که پایتخت هند سال هاست که با آن دست و پنجه نرم می نماید.
همچنین پس از جشنواره دیوالی ماه نوامبر در هند سطوح آلودگی هوای دهلی به سطح فراتر از خطرناک 999 رسید. بالاترین سطح خطرناک مشخص شده در جدول شاخص AQI آلودگی 500 ثبت شده است.
آلودگی هوا به ویژه بر افرادی که خارج از خانه کار می نمایند، تاثیراتی منفی دارد. هفته گذشته، دولت هند یک برنامه پنج ساله به نام برنامه ملی هوای پاک را راه اندازی کرد که هدف آن کاهش میزان آلودگی هوا به میزان 30 درصد از سال 2017 تا سال 2024 است.
مترجم: مهسا سلطانی/ دبیر خبر: معصومه انصاری
منبع: خبرگزاری ایسنا