آیا استفاده از چند حافظه رم متفاوت برای کامپیوتر امکان پذیر است؟
به گزارش مجله تخصصی کامپیوتر، یکی از برترین راه ها برای بهبود عملکرد کامپیوتر، ارتقای حافظه رم آن است. اما آیا می توانید از رم های ساخته شده به وسیله شرکت های گوناگون با ویژگی ها و ظرفیت و سرعت متفاوت در کنار یکدیگر بهره ببرید؟ در ادامه به همین موضوع می پردازیم.
آیا ترکیب انواع حافظه رم امکان پذیر است؟
زمانی که کاربران در خصوص نوع حافظه رم صحبت می نمایند، معمولا به نسل DDR رم موردنظر اشاره دارند. زمانی که می خواهید یک رم نو برای کامپیوتر خود بخرید، طبیعتا در وهله اول باید ببینید نسل DDR رم موردنظر با سیستم شما سازگار هستد یا نه. در این زمینه محدودیت های جدی وجود دارد زیرا سیستم شما باید نسل رم خریداری شده سازگار باشد. اگر مثلا مادربرد از رم DDR4 پشتیبانی می نماید و شما یک رم DDR5 بخرید، اصلا نمی توانید این رم را در اسلات های مادربرد قرار دهید.
در این زمینه می توانیم به محدودیت های سوکت پردازنده اشاره کنیم و پردازنده خریداری شده باید به طور کامل با سوکت پردازنده در مادربرد سازگار باشد. بنابراین اگر پردازنده ای بخرید که با سوکت پردازنده سازگار نباشد، از نظر فیزیکی نمی تواند در مادربرد تعبیه گردد.
برای اینکه متوجه شوید مادربرد کامپیوتر شما از کدام نسل حافظه رم پشتیبانی می نماید، کافی است به معینات مادربرد مراجعه کنید که این موضوع مطرح شده است. علاوه بر این می توانید در اینترنت عکس اسلات های مربوط به نسل های متفاوت حافظه رم را پیدا کنید و ببینید اسلات های قرار گرفته در مادربرد سیستم شما مربوط به کدام نسل است.
اگر مادربرد شما از رم های DDR3 پشتیبانی کند، پس اسلات های رم 240 پین دارند. بعلاوه در صورتی که مادربرد از رم های DDR4 و DDR5 پشتیبانی کند، پس با اسلات های مبتنی بر 288 پین روبرو می شوید. با وجود اینکه این اسلات ها دارای 288 پین هستند، ولی چینش آن ها کمی فرق دارد و بنابراین مثلا نمی توانید یک رم DDR5 را در اسلات DDR4 قرار دهید.
در کنار تفاوت ظاهری اسلات ها، باید به دیگر تفاوت ها هم اشاره کنیم. به عنوان مثال رم های DDR5 برای فعالیت به ولتاژ پایین تری احتیاج دارند. همین تفاوت ها هم جلوی بروز اشتباهات را می گیرند تا به اشتباه رم ناسازگار را به مادربرد وصل نکنید.
آیا ترکیب چند رم با سرعت های متفاوت ممکن است؟
بله انجام این کار امکان پذیر است ولی چنین کاری توصیه نمی گردد زیرا با عملکرد ضعیف تری روبرو می شوید. به طور معین فرض کنید دو رم با سرعت 3000 و 3600 مگاهرتز در اختیار دارید و می خواهید این دو را در کنار یکدیگر استفاده کنید. با این کار، سیستم از سرعت رم پایین تر استفاده می نماید و بنابراین رم سریع تر هم سرعت 3000 مگاهرتز را در اختیار سیستم قرار می دهد. سیستم به ناچار این کار را انجام می دهد تا بتواند از ظرفیت هر دو رم استفاده کند.
در نهایت باید بگوییم که اگرچه امکان استفاده از دو رم با سرعت های متفاوت وجود دارد، ولی قبل از انجام این کار بهتر است با محدودیت های مربوط به این موضوع هم روبرو شوید تا در صورت افت عملکرد، غافلگیر نشوید.
آیا برای حالت دو کاناله باید از دو رم با ظرفیت یکسان استفاده کنیم؟
در حالت رم دو کاناله، داده ها بین دو رم به صورت موازی منتقل می شوند. بنابراین، استفاده از دو رم با ظرفیت یکسان باعث می گردد که هر دو رم به طور مساوی مورد استفاده قرار گیرند و عملکرد کلی سیستم بهبود یابد. اما اگر مادربرد از حالت دو کاناله پشتیبانی کند و مثلا رم 8 گیگابایتی را با رم 16 گیگابایتی ترکیب کنید، کامپیوتر فقط برای ظرفیت 8 گیگابایت هر دو رم از حالت دو کاناله استفاده می نماید و 8 گیگابایت به جای مانده در رم دوم، به صورت تک کاناله استفاده می گردد. بنابراین همیشه توصیه می گردد از دو یا چند رم با ظرفیت های یکسان استفاده کنید.
امکان ترکیب کردن رم های ساخت شرکت های متفاوت
اگر می خواهید یک رم نو بخرید ولی رم موردنظر به وسیله شرکت متفاوتی نسبت به رم فعلی ساخته شده، احتمالا این موضوع شما را بابت احتمال ناسازگاری نگران نموده است. آیا استفاده از رم های ساخت شرکت های متفاوت در کنار یکدیگر امکان پذیر است؟ در این مورد هم همیشه توصیه می گردد از رم های ساخت شرکت یکسان استفاده کنید.
اما اگر به هر دلیلی نمی توانید چنین کاری انجام دهید، سعی کنید رم ها از ظرفیت و سرعت یکسانی بهره ببرند تا مقدار ناهماهنگی آن ها به حداقل برسد. بعلاوه بعد از نصب این رم ها، بهتر است با استفاده از نرم افزارهای مختلف آن ها را آنالیز کنید تا از عملکرد درست آن ها مطمئن شوید.
آیا باید از اسلات های معینی برای نصب رم استفاده کنیم؟
بعضی کاربران در خصوص اینکه باید از کدام اسلات های رم در مادربرد استفاده نمایند، دچار سردرگمی می شوند. اول از همه باید بگوییم که در این زمینه بهتر است به توضیحات مطرح شده از طرف شرکت سازنده مادربرد توجه کنید که به خصوص برای بهره گیری از حالت دو کاناله، اعلام می نماید باید از کدام اسلات ها به عنوان اسلات اولیه و ثانویه استفاده کنید.
روی هم رفته اگر فقط یک حافظه رم در اختیار دارید، اصلا لازم نیست نگران مکان قرارگیری آن در مادربرد باشید و می توانید از هر اسلاتی که دوست دارید استفاده کنید. البته در این زمینه معمولا توصیه می گردد از دورترین اسلات نسبت به پردازنده استفاده کنید. با این کار اطراف پردازنده و رم خالی می گردد و کمتر داغ می شوند. البته تاثیر این کار بسیار کم است ولی همین تاثیر اندک هم برای بعضی کاربران اهمیت زیادی دارد.
اگر دو حافظه رم در اختیار دارد می خواهید از حالت دو کاناله استفاده کنید، باید این رم ها را در اسلات دوم و چهارم یا اسلات اول و سوم قرار دهید. اگر هم می خواهید از سه حافظه رم استفاده کنید، بهتر است اولین اسلات کنار پردازنده را خالی بگذارید و از دیگر اسلات ها استفاده کنید. اگر هم 4 حافظه رم در اختیار دارید و در مادربرد 4 اسلات وجود دارد، می توانید هرکدام از رم ها را در اسلات های مختلف قرار دهید. البته در این زمینه توصیه می کنیم به راهنمای ارائه شده از طرف شرکت سازنده توجه کنید.
چه ظرفیتی از حافظه رم برای کامپیوتر کافی است؟
زمانی که می خواهید یک سیستم را اسمبل کنید، ظرفیت رم از جمله موضوع هایی است که افراد زیادی به فکر فرو می برد. در این زمینه طبیعتا همه چیز به احتیاجهای شما بستگی دارد. با وجود اینکه سال ها ظرفیت 8 گیگابایت به یک استاندارد تبدیل شده بود، ولی حالا استاندارد ظرفیت رم برای کامپیوتر، 16 گیگابایت است. بنابراین 16 گیگابایت رم برای بسیاری از کاربران کافی به نظر می رسد.
در این زمینه همیشه توصیه می گردد حداکثر ظرفیت مورداحتیاج را معین کنید و کمی از آن بالاتر بروید ولی بهتر است زیاده روی نکنید. با وجود اینکه ظرفیت بسیار بالای رم اصلا برای سیستم ضرر ندارد، اما با این کار بخش بزرگی از ظرفیت رم اصلا استفاده نمی گردد. بنابراین اگر می بینید اگر تحت فشار زیاد سیستم شما 10 گیگابایت رم مصرف می نماید، بهتر است 16 گیگابایت رم را به سیستم اختصاصی دهید. بنابراین به جای اینکه برای ظرفیت رم زیاده روی کنید، بهتر است این پول را به خرید کارت گرافیک یا پردازنده بهتر اختصاص دهید.
منبع: HowToGeek
منبع: دیجیکالا مگ