نقش سهامدارن خرد در ریزش شاخص بورس ، افت شاخص دستوری است؟
به گزارش مجله تخصصی کامپیوتر، به گزارش خبرنگاران، رامین ربیعی، کارشناس بازار سهام و مدیر عامل گروه سرمایه گذاری فیروزه در تبادل نظر با خبرنگاران به توضیح نقش سهامدارن خرد در ریزش شاخص بورس و امکان دستوری بودن افت شاخص بورس بورس پرداخت. خلاصه این تبادل نظری خبرنگاران را در زیر بخوانید:
- به هیچ وجه سهام دار خرد را مسئول مسئله ای نمی دانم بلکه وجود آنها در بورس برکت است. اگر که فرهنگ سرمایه گذاری مثل ادب و احترام باشد من سهام داران خرد را مقصر نمی دانم.
- نکته دیگر اینکه ما در یک بزنگاه تاریخی قرار گرفته ایم و در جهان هم سال جاری برای بورس ها سال جالبی بود، کرونا باعث شد مردم به صورت آنلاین پشت سیستم ها بنشیند و سیستم های آنلاین شیرینگ باعث شد مردم در سراسر جهان به این چت روم ها بروند و مثل یک بازی به خرید وفروش سهام بپردازند. همچنین دولت ها به خاطر کرونا پول های زیادی چاپ کردند و این ها باعث تحول مالی عظیم در جهان و ایران شد تعداد ذی نفعان در همه جای جهان در بورس افزایش داشت، در این زمینه ما همگام با جهان قدم برداشتیم.
- در آمریکا هم اتفاقات بورس شوکه نماینده است به عنوان مثال، سهام داران خرد با هم یک انجمن اینترنتی تشکیل می دهند و سعی می نمایند تحت آن انجمن اینترنتی سهم یک شرکت را از دو دلار در یک ماه به 400 دلار برسانند و صندوق های پوششی عظیمی که آن سهم را به صورت استقراضی به فروش رسانده بودند، ورشکست نمایند.
ـ این یک پدیده جدید در بورس های جهان است که نقش سهام داران خرد بسیار پررنگ تر از قبل شده و شبکه های اجتماعی باعث شده سهامدارن هم را پیدا نمایند و بتوانند تحول های عظیم در بازار های مالی ایجاد نمایند و باید به عنوان پدیده جدید و ریسک جدید به این موضوع نگاه کرد.
ـ در کشور ما هم همین گروه های تلگرامی و اینستاگرامی افراد نظرات مختلفی می دادند و ما باید به سمتی برویم که با افرادی که از اعتماد عمومی سوءاستفاده می نمایند و تخصصی ندارند مبارزه کنیم، پدیده ای که میلیون ها نفر ذی نفع می شوند مبارک است و در آینده به عنوان یکی از المان های مهم بورس تهران سهامداران خرد تاثیرگذار خواهند بود.
امکان دستوری بودن بورس وجود دارد؟
- بورس ها از دولت ها عظیمترند و فکر نمی کنم دولت ها بتوانند بورس را دستکاری نمایند.اگر می توانستند در تاریخ بورس رکود ها و حباب های عظیم را نداشتیم اما هنگامی که دولت کسری بودجه داشت و بورس تهران داغ بود دولت هیزم این بازار را برای تامین مالی اش بیشتر کرد اما اسم این را بورس دستوری نمی گذارم.
ـ من از مردم می خواهم مسئولیت سود و زیان خود را بپذیرند اما دولت نباید تیلیغ می کرد، این بازار بسیار به دانش احتیاج دارد و پرریسک است.
- هدف اصلی شکل گیری بورس در جهان تجمیع پول های خرد در زیرسقفی برای تامین مالی ایده ها و پروژه ها است، در مرحله دوم به سهام شرکت ها برای معامله بین افراد نقد شوندگی بدهد.
- در بخش هدف اصلی بورس که می تواند تاثیر مستقیم بر روی رشد کشور و فعالیت های مالی بگذارد متاسفانه در حد صفر ضعیف بوده ایم و عملا کاری صورت نگرفته است. اما در بخش بازار ثانویه و خرید و فروش سهام پیروز بوده است. همچنین از نظر میزان اقبال عمومی و نقد شوندگی در نقطه پیک خود قرار گرفته است.
نقش و منافع مردم در بازار سهام ایران
- تاریخچه بورس در ایران به قبل از تشکیل بورس تهران برمی گردد. در دوران قاجار اولین شرکت های سهامی برای تجارت شکل می گیرد و پس از آنکه قانون تجارت رسمی در مجلس مصوب شد شرکت های سهامی در زمان رضا شاه شکل گرفتند.
- شرکت های نساجی و ریسندگی اولین کارخانه هایی بودند که در قالب شرکت های سهامی فعالیت کردند، در این دوران سهام معامله می شد اما در ساختار بورس نبود. با ایجاد اولین کارخانه ها مردم سهام دار شدند، این بازار دوره های رشد و افول عظیمی داشته بعد از سال های 1320 یک دوره رکورد طولانی شکل گرفت که عملا همه سهم ها تبدیل به کاغذپاره شده و شرکت ها ورشکسته شدند.
- اتفاق سال جاری در کل تاریخ 100 ساله بورس خارق العاده ای است، اینکه درصد بالایی از جمعیت کشور سهام دار شدند اتفاق مثبتی است ولی برای رشد مالی ما احتیاج داریم، رشد ثروت سهامدارن و رشد شرکت ها با هم همگن باشد.
ـ با این سرمایه هنگفتی که سال جاری وارد بازار سرمایه شد اگر در بازار اولیه وارد سرمایه شرکت ها می شد، چند تا فولاد مبارکه و کارخانه های عظیم ساخته می شد. اما بورس ما نتوانست سرمایه ها را جذب شرکت ها برای فراوری مالی بکند.
زشتی ها و زیبایی های بورس در سال 99
- بورس یکی از تمیزترین بخش های اقتصاد ایران بوده است اما اتفاقی که سال جاری افتاد کمی متفاوت بود و بورس تهران در سال 1399 زشت و زیبای زیادی داشت.
- یکی از زیبایی های آن این بود که بخش عظیمی از جمیعت کشور ذی نفع این بازار شدند و ما یک آموزش اتوماتیک هماهگانی در بورس داشتیم و راه 100ساله را در چند ماه رفتیم.
- زشتی بورس سال جاری این بود که دستگاه های مختلف دولتی و حاکمیتی تبلیغ بورس را کردند و این چنین چیزی در جهان ناشناخته است که حاکمیتی مردم را برای ریسک بیشتر در بورس هل بدهد و راهکار همه مسائل ما بورس بداند. پس از آن که این حباب ترکید میلیون ها نفر پول از دست دادند.
- بورس تنها ابزار است و معجزه ای که سال جاری تبلیغ آن را می کردند نیست و نه هیولایی که می تواند مسائل مالی به وجود بیارد. بورس تنها یک بازار است و ما نباید از بورس چیزی که نیست را بسازیم.
- من فکر می کنم هر چه جلوتر می رویم دوران بورس طلایی تر می گردد و برآیند اتفاقات در یک سال گذشته برای بورس مثبت بود البته اینکه مردم بدون دانش وارد این بازار شدند و پول های زیادی از دست دادند بسیار تلخ بود و شاید قید بورس را برای سال ها بزنند. اما تعداد شرکت هایی که پذیره نویسی شدند و حجم معاملات که یکی از شاخصه های رشد بورس است نشان می دهند برآیند کلی بازار مثبت بوده است.
آینده بازارسهام و راستاطبیعی بورس
ـ راستا طبیعی بورس رو به بالا نیست و بورس هم همچین بازاری نیست بلکه من فکر می کنم راستا طبیعی بورس یعنی اینکه ذی نفعان مختلف بتوانند به قیمت هایی که می خواهند خرید و فروش نمایند و اینکه سازوکاری مطرح کنیم که این معاملات انجام گردد راستا طبیعی بورس است.
ـ در سال 99 هر سهمی را در بورس می خریدید سود می کردید و این مهم نبود که چه سهمی و از چه شرکتی باشد، در این بازار تخصص، تحلیل، مقایسه صنایع و … کاملا بی معنی بود ولی در سال 1400 ما بورسی خواهیم داشت که ازحدود 600 شرکتی که در بورس هستند بعضی کماکان بسیار بالاتر از ارزش واقعی خود باشند و بعضی ارزنده تر باشند.
ـ از ابتدای سال 97 تا به امروز دلار در ایران هفت برابر شده، تصور عام این است که بورس ما نتوانسته به اندازه کافی ریسک افت ارزش پول ملی را پوشش بدهد اما اگر شاخص دلاری را حساب کنید بورس تهران به دلاری 120 درصد بازدهی داشته است و این بازدهی بالایی است و شش برابرشدن دلار را پوشش داده اگر با دیدبلند مدت به بورس نگاه گردد در 20 سال آینده هم بورس بهترین گزینه برای سرمایه گذاری است.
منبع: تجارت نیوز