همه چیز راجع به رژیم دوپامین

به گزارش مجله تخصصی کامپیوتر، رژیم دوپامین علاوه بر اینکه می تواند برای لاغری و کاهش وزن موثر باشد، می تواند بر بهبود روحیه نیز موثر باشد. بسیاری از افراد در طول رژیم کاهش وزن دچار افسردگی می شوند که این موضوع ممکن است بر اثر حذف بعضی از مواد غذایی و یا محدودیت های ایجاد شده بر اثر رژیم سخت به وجود آمده باشد که در طول این رژیم، این موضوع ایجاد نخواهد شد.

همه چیز راجع به رژیم دوپامین

رژیم دوپامین چیست؟

دوپامین به عنوان هورمون شادی در بدن شناخته می گردد. بسیاری از بیماری ها و مسائل بدن بر اثر ترشح کم این هورمون ایجاد می شوند. در واقع با بالا بردن میزان ترشح هورمون دوپامین می توان به برطرف بسیاری از مسائل ایجاد شده در بدن پرداخت.

امروزه بسیاری از بیماری ها با سرمنشاء افسردگی ایجاد شده اند و ترشح دوپامین به برطرف بیماری های ناشی از آن منجر خواهد شد. ناراحتی های روحی و افسردگی برای بدن کاهش مقاومت و سیستم دفاعی بدن را به همراه خواهند داشت که این موضوع سبب بروز بیماری ها می گردد.

ترشح هورمون شادی که به منظور کاهش وزن در این رژیم هدف اصلی است، به یاری مصرف بعضی از مواد غذایی بیشتر خواهد شد.1

دوپامین دقیقا چیست و چطور به غذای ما ربط دارد؟

- دوپامین در واقع یک انتقال دهنده عصبی است؛ یعنی ماده شیمیایی که وظیفه انتقال پیغام بین سلول های عصبی مغز را برعهده دارد. دوپامین از آن جهت به هورمون خوشحالی معروف است که به صورت مستقیم مرکز سرخوشی و پاداش در مغز را تحت تأثیر قرار می دهد. این مرکز به دلایل مختلفی ممکن است فعال گردد، ولی یکی از راحت ترین روش های آن دسترسی ناگهانی به غذاست.

- در واقع تحقیقات تازه نشان می دهد که حتی ممکن است علت اصلی چاقی، مشکل ترشح دوپامین ناشی از قرارگرفتن بیش از حد در معرض غذاهای بسیار چرب و شیرین باشد. این اشباع شدن می تواند منجر به رفتارهایی مثل پرخوری گردد تا همان سطح از دوپامین در مغز ترشح گردد، هر چند این ایده تا تبدیل شدن به یک نظریه دقیق راه بسیاری در پیش دارد؛ اما آن چه هم اکنون تعیین شده، این موضوع است که خوردن غذا به خصوص غذاهای چرب و شیرین، باعث ترشح دوپامین می گردد که باعث افزایش اشتها، پرخوری و اضافه وزن در طولانی مدت می گردد.2

همه چیز در خصوص آغاز رژیم دوپامین

وقتی تصمیم به آغاز این رژیم داشتید باید برای آن صبحانه ای مفصل و سرشار از پروتئین را نوش جان کنید. با کاهش یا مدیریت استرس روزانه و بهبود کیفیت خواب می توانید به ترشح بیشتر دوپامین در بدن یاری کنید. اما بهتر است از راه حلهای خودسرانه تا جای ممکن بپرهیزید و رو به دریافت سبکی اصولی برای بهبود مسائل بدنی به وسیله مواد غذایی تنظیم شده به وسیله پزشک، آورید.

فعالیت بدنی مناسب در کنار نکات تغذیه ای این رژیم می تواند سبب کاهش احتمال ابتلا و حتی برطرف بیماری هایی مانند روان پریشی، توهم، پارانوئید و بسیاری از اختلالات روحی و شخصیتی گردد. اما نمی تواند تنها راه حل درمانی باشد و بهتر است تشخیص فرایند تغذیه ای برای بیماران را پزشک معالج و متخصص تغذیه با آنالیز اطلاعات و حالات فرد تنظیم کند.

با وجود اینکه انعطاف پذیری این رژیم مطلوب است، اما علتی منطقی برای پیروی از آن محسوب نمی گردد و احتیاج به آنالیز های بیشتری وجود دارد تا سلامتی فردی به خطر نیفتد.1

رابطه اراده و سطح پایین دوپامین با ناموفقیت در لاغری

هر کاری که شما تصمیم به انجام دادن آنها می کنید به اراده شما بستگی دارند . بدون اراده هیچ کاری به وسیله شما انجام نمی گردد و بنظر می رسد که ارده با میزان دوپامین در ارتباط می باشد . اگر میزان دوپامین در مغز شما کم باشد می تواند از اراده شما بکاهد .

در انسان prefrontal cortex نقش مهمی در احساسات دارد و برای مثال به شما اعلام می نماید که خسته شده اید و دیگر احساسات که به وسیله این قشر به بدن اعلام می گردد . بعلاوه محققان با آزمایش بر روی موش های صحرایی در یافتند که با افزایش میزان دوپامین در بدن ، فعالیت هایشان بیشتر می گردد و سعی بر داوطلب بودن در هر زمینه می باشند .

دوپامین بعلاوه بر روی بسیاری از بخش های بدن موثر است و می تواند بیش از حد تاثیر بگذارد و برای انگیزه نیز بسیار مناسب است .اگر از سطح بالای دوپامین برخوردار باشید توانایی های شما نیز شکوفا خواهند شد و این به علت انرژی زیاد شما می باشد.3

غذاهایی که حالتان را بهتر می کنند

- سبزی های برگ دار تیره
این گیاهان در کنار داشتن طعم قوی و خوب باعث افزایش ترشح دوپامین می شوند.
- سیب، انواع تمشک و موز
تمام این خوراکی ها حاوی آنتی اکسیدان کوئرستین هستند که تصور می گردد در پیشگیری از کمبود دوپامین در مغز موثر باشد.
- تخم مرغ
بله این آشنای قدیمی سرشار از پروتئین است و حاوی آمینو اسیدهایی است که در فراوری دوپامین در بدن نقش دارند.
- ماهی های روغنی
این گونه ماهی ها سرشار از اسید های چرب امگا 3 هستند که در کنار پیشگیری از خستگی و بهبود حافظه باعث کاهش تغییرات خلق و خو هم می گردد.
- پنیر
پنیر پای ثابت سفره های صبحانه ایرانی هم حاوی آمینو اسید تیروزین است که باعث افزایش سطح دوپامین در بدن می گردد. البته بهتر است در این میان حواس تان به محتوی چربی پنیر هم باشد و تا حد امکان سعی کنید به دنبال گزینه های کم چرب تر باشید.
- جوانه گندم
این ماده خوراکی در کنار تأمین فیبر و بسیاری از مواد مغذی دیگر مورد احتیاج بدن، حاوی فنیل آلانین هم هست. این آمینواسید ضروری در بدن به تیروزین (که برای فراوری دوپامین مورداحتیاج است) تبدیل می گردد.2

تمرینات ورزشی و سطح دوپامین

بیشتر ما آگاه هستیم که برای جلوگیری از اضافه وزن باید در نحوه و میزان غذا خوردن و بعلاوه ورزش کردن دقت کنیم تا بتوانیم به وزن ایده آل خود دستیابیم .

بعلاوه در زمان هایی که شما با انگیزه ورزش می کنید ، می تواند در ایجاد تعادل در میزان دوپامین موثر باشد و شدیدا توصیه می گردد که تمرین کنید و ورزش کردن می تواند به میزان سطح دوپامین و کاهش افسردگی یاری کند .بعلاوه سطوح پایین دوپامین می توانند در فکر کردن و متمرکز شدن شما در کارهایتان مختل کنند.1

نکاتی درباره رژیم غذایی دوپامین

وعده های غذایی را مرتب بهره ببرید. این کار از نوسان ناگهانی در هورمون ها پیشگیری می نماید و به تنظیم اشتها یاری می نماید. بعلاوه احتمال پرخوری های هنگام عصر را کاهش می دهد. سعی کنید هنگام صبحانه پروتئین های بدون چربی مانند تخم مرغ، سالمون دودی، ماهی خال مخالی یا یک ماست با پروتئین بالا به همراه آجیل ها، دانه ها یا میوه میل کنید.

بعضی از انواع این رژیم غذایی از شما می خواهند کربوهیدرات های نشاسته ای را محدود کنید که ما این مدل را توصیه نمی کنیم. کربوهیدرات ها بخش مهم رژیم غذایی هستند، بنابراین مطمئن شوید در هر وعده میزانی از آنها را به غذای خود اضافه کنید. در پی کربوهیدرات هایی مانند نان جو یا فرنی باشید که شاخص گلیسمی پایینی دارند. هر دو قند خون را ثابت نگه می دارند که تاثیر خوبی روی اشتها دارد.

چربی های سالم مانند چربی های غیر اشباع و چربی های دارای حلقه های غیر اشباع در روغن های زیتون، گلرنگ، کنجد یا هسته انگور، آوکادو، گردو، بذر کتان و ماهی های چرب از جمله شاه ماهی و قزل آلا را انتخاب کنید. با خوردن مرغ، عدس، ماهی یا گوشت کم چرب در وعده های نهار و شام به غذای خود پروتئین کم چرب اضافه کنید.

فعالیت هایی مانند یوگا را افزایش دهید چون تعیین شده به افزایش دوپامین یاری می نماید. همه چیز را ساده نگه دارید و در پی کیفیت غذاها باشید، غذاهای فرآوری شده نمکی را کاهش دهید و مصرف غذاهای قندی را به حداقل برسانید. مطمئن شوید در روز پنج وعده غذا می خورید.4

چگونه دوپامین را به صورت طبیعی کاهش دهیم؟

اگر سطح دوپامین بدنتان از میزان طبیعی بالاتر باشد سبب انتخاب های ضعیف سبک زندگی مانند استرس بالا، خواب کم، رژیم ضعیف، مصرف مواد اعتیاد آور یا بروز رفتارهای خطرناک می گردد. یکی از برترین راه های سطح بالای دوپامین همین رفتار و عادت ها است.4

مکمل هایی که سطح دوپامین را کاهش می دهند

داروهای بسیاری هستند که دشمن دپامین به حساب می آیند و با مسدود کردن گیرنده های دوپامین به کاهش آن یاری می کنند. چندین روش طبیعی وجود دارد که یاری می کنند سطح دوپامین معتدل گردد و سطح بالای دوپامین در افراد مبتلا به اختلالات روانی کاهش یابد. برای دریافت مکمل و داروهای ضد دوپامین ابتدا باید به وسیله پزشک معالجه شوید و سپس اگر لازم باشد دارو تجویز می گردد.4

پینوشتها

1.www.drpasdar.com

2.www.hidoctor.ir

3.www.namnak.com

4.www.kermany.com

منبع: راسخون
انتشار: 2 آذر 1400 بروزرسانی: 2 آذر 1400 گردآورنده: majalepc.ir شناسه مطلب: 1762

به "همه چیز راجع به رژیم دوپامین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز راجع به رژیم دوپامین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید