تخم شربتی چیست؟

به گزارش مجله تخصصی کامپیوتر، تخم شربتی چیست؟ آیا چیزی از خواص تخم شربتی می دانید؟ تخم شربتی گیاهی خودرو، یک ساله و شبیه به ریحان ولی با برگ ها و تخم های ریزتر است.

تخم شربتی چیست؟

خواص تخم شربتی برای سلامتی

تخم شربتی گیاهی خودرو، یک ساله و شبیه به ریحان ولی با برگ ها و تخم های ریزتر است. ساقه های آن مربع شکل و گلش مایل به قرمز و صورتی است. این گیاه در اوایل بهار در کوهستان ها و بیابان ها می روید. نام های دیگر این گیاه: چیا، بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صریرا و بادروج ابیض می باشد. این گیاه به علت داشتن ترکیبات لعاب دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده می گردد. تخم شربتی خواص زیادی دارد و اینگونه نیست که فقط برای فصل گرما توصیه گردد.

استفاده از تخم شربتی در محلول آب یکی از بهترین مواد برای کم کردن وزن و لاغری است. دانه های ژلاتینی تخم شربتی بدون آنکه کالری داشته باشد تا مدت ها فرد را سیر نگه می دارد و به جای خوردن داروهای زیان آور برای کم کردن اشتها، می توان از تخم شربتی استفاده کرد. مشکل دیگری که دامن گیر دنیا از جمله کشور ما شده فشار خون است که معمولا بعد از خوردن غذا به ویژه غذاهای پر نشاسته، فشارخون بالا می رود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده گردد مواد نشاسته ای به تدریج شکر موجود در خود را آزاد می نمایند و به این ترتیب شما به طور تدریجی انرژی متعادل در طول روز خواهید داشت.

تخم شربتی برای کسانی که ورم معده یا دیگر ناراحتی های گوارشی رنج می برند نیز توصیه می گردد. تخم شربتی دارای مقدار فراوانی پروتئین، آهن، پتاسیم و کلسیم است و در عین حال آن هایی که در جذب کلسیم مشکل دارند بدانند یک ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوان ها می گردد.

تاریخچه درمورد گیاه تخم شربتی

تخم شربتی (چیا) گیاهی است یک ساله از سرده مریم گلی و خانواده نعناعیان که آن را برای مصرف دانه اش می کارند. البته خود گیاه کاربرد تزئینی هم دارد. چیا از نظر تجاری بیشتر به علت دانه های آن کاشته می گردد. این گیاه بومی آمریکای مرکزی بوده به نحوی که آزتک ها (یکی از تمدن های آمریکایی) از این دانه های بسیار مقوی، به عنوان غذایی اصلی استفاده می کردند.

گیاه تخم شربتی

اما بذر آن مانند ذرت به دیگر نقاط دنیا نیز برده شده است. تخم آن سیاه شفاف است و وقتی که در آب ریخته گردد سریعاً حالتی خمیری یا ژله ای و لعاب دار در آب ایجاد می نماید که بسیار لغزنده است و رنگش متمایل به رنگ خاکستری می گردد. لعاب این دانه ها پس از جذب آب مانند فالوده می گردد. تخم شربت از قدیم به عنوان یک نوشیدنی سنتی بین ایرانیان جای داشته است.

خواص تخم شربتی برای لاغری

استفاده از تخم شربت در محلول آب یکی از بهترین مواد برای کم کردن وزن است. دانه های ژلاتینی تخم شربتی بدون آنکه کالری داشته باشد تا مدت ها فرد را سیر نگه می دارد و به جای خوردن داروهای زیان آور برای کم کردن اشتها، می توان از تخم شربت استفاده کرد .

خواص تخم شربتی برای بیماری های تنفسی

این دانه های ریز سیاه رنگ دارای خواص زیادی هستند که برای درمان بیماری های تنفسی مفید می باشند. مخلوطی از آن با زنجبیل و عسل در درمان آسم، سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و برونشیت موثر است .

سایر خواص تخم شربتی

  • از روغنی که با خرد کردن تخم های شربت به دست می آید، برای درمان عفونت هایی مانند زخم، بریدگی، عفونت مثانه، عفونت پوست و… استفاده می گردد .
  • از تخم شربتی برای درمان ناراحتی های گوارشی مانند درد معده، نفخ، یبوست، سوءهاضمه و بی نظمی کارکرد روده ها استفاده می گردد .
  • اگر می خواهید لاغر شوید به تخم شربتی اعتماد کنید؛ به خطر اینکه فیبر موجود در آن ها باعث لعاب دار شدنشان شده و احساس سیری بیشتری ایجاد می نمایند .
  • خلق و خوی فرد را خوب می نماید، خستگی مفرط ذهنی، تنش های عصبی، افسردگی، میگرن و مالیخولیا را برطرف می نماید .
  • از آن جا که تأثیر ضد اسپاسمی دارد، سیاه سرفه را برطرف می نماید .
  • مشکل دیگری که دامن گیر دنیا از جمله کشور ما شده فشار خون است که معمولاً بعد از خوردن غذا به ویژه غذاهای پر نشاسته، فشارخون بالا می رود و اگر تخم شربتی همراه غذا خورده گردد مواد نشاسته ای به تدریج قند موجود در خود را آزاد می نمایند و به این ترتیب شما به طور تدریجی انرژی متعادل در طول روز خواهید داشت .
  • در برطرف عطش بسیار موثر است .
  • در کشور چین، از تخم شربتی برای درمان عفونت، درد معده، گزیدگی مار و حشرات و پایین آوردن دمای بدن استفاده می گردد .
  • تخم شربتی دارای مقدار فراوانی پروتئین، آهن، پتاسیم و کلسیم است و در عین حال آن هایی که در جذب کلسیم مشکل دارند بدانند یک ماده معدنی به نام بورون در تخم شربتی باعث انتقال کلسیم به استخوان ها می گردد .
  • این دانه های ریز سیاه رنگ می توانند میزان قند خونتان را تنظیم نمایند؛ بنابراین شما را از خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در امان نگه می دارند .
  • تخم شربتی با دفع مواد زائد بدن به وسیله روده ها به عملکرد خوب آن ها یاری می نماید .
  • در دوران بارداری مصرف روزانه 10گرم تخم شربتی برای تقویت قلب و صحت مزاج و خوشرنگی و زیبایی طفل بسیار مفید است .
  • مصرف تخم شربتی در دوره شیردهی، سبب ازدیاد شیر مادر می گردد ولی در مصرف آن زیاده روی نگردد .

خواص درمانی تخم شربتی

تقویت اعصاب

روزانه یک یا دو بار تخم شربتی را در عرق بادرنجبویه مخلوط کنید و آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید .

برطرف عطش

مقداری از تخم شربتی را به شربتی که دوست دارید اضافه کنید و بعد از گذشت حداقل دو دقیقه بنوشید .

تقویت قلب

تخم شربتی را در عرق بید مشک یا نسترن بریزید و بنوشید .

تنگی نفس و سرفه های خشک

یک قاشق مرباخوری تخم شربتی را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و آن را جرعه جرعه بنوشید .

مواد مغذی موجود در تخم شربتی

تخم شربتی منبع فوق العاده کلسیم است به طوری که 5 تا 6 برابر بیشتر از شیر کلسیم دارد. اگر موز را به عنوان منبع پتاسیم می شناسید باید بدانید که این دانه های ریز دو برابر بیشتر از موز پتاسیم و 3 برابر بیشتر از اسفناج آهن دارند. از نظر آنتی اکسیدانی نیز قوی تر از میوه ای مانند بلوبری هستند .

تخم شربتی منبع فوق العاده اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 می باشد. در واقع حدود 20 درصد وزن دانه های به این کوچکی حاوی این اسیدهای چرب است که از این نظر شباهت زیادی با تخم کتان دارد. حتماً می دانید که تخم کتان نیز یکی از منابع غنی اسیدهای چرب امگا 3 می باشد. اگر می خواهید بیماری های قلبی عروقی از شما دور باشد حتماً به خواص محافظتی این دانه های ریز اعتماد کنید. تخم شربتی همچنین منبع فوق العاده منیزیم، منگنز، مس، زینک(روی)، نیاسین (ویتامین ب3) و ویتامین های دیگر بوده و سرشار از فیبرهای محلول در آب می باشد. این دانه ها 9 تا 12 برابر وزن خود آب را به خود گرفته و لعاب مانند می شوند .

مضرات و موارد منع مصرف تخم شربتی

  • اشخاص مبتلا به کرم معده نباید از تخم شربتی استفاده نمایند .
  • زیاده روی در مصرف تخم شربتی موجب ایجاد سرگیجه و همچنین بروز اختلال در حس بینایی می گردد .
  • مصرف این دانه ها برای افرادی که داروهای ضد انعقاد می خورند نیز توصیه نمی گردد .
  • توجه داشته باشید که این دانه های ریز حاوی گلوتن هستند و اگر شما جزو افراد حساس به این ترکیب هستید در مصرف آن دقت کنید .
  • اگر داروی خاصی مصرف می کنید نیز بهتر است قبل از مصرف تخم شربتی با پزشک خود مشورت کنید .
  • تخم شربتی همچنین باعث کاهش فشارخون می گردد؛ برای همین سالمندانی که داروی ضدفشار مصرف می نمایند باید حواسشان به مصرف آن باشد .

دانستنی هایی درمورد تخم شربتی

  • به تعادل گلوکز خون یاری می نماید (برای بیماران دیابتی عالی است) .
  • آهن موجود در آن، سه برابر اسفناج است .
  • تخم شربتی به جز آمینواسید تورین، همه آمینواسیدهای مورد احتیاج بدن را در خود دارد و غذایی کامل محسوب می گردد .
  • تخم شربتی فیبر غذایی فوق العاده ای دارد و به همین دلیل، برای گوارش و درمان بافت های گوارشی عالی است .
  • برای پوست، مو و ناخن ها مفید است .
  • دارای 20 درصد پروتئین است .
  • سرشار از آنتی اکسیدان ها است (میزان آنتی اکسیدان های آن، 4 برابر قره قاط است) .
  • میزان کلسیم موجود در آن، پنج برابر شیر است .
  • میزان ویتامین C موجود در آن، 7 برابر پرتقال است .
  • در واقع حدود 20 درصد وزن دانه های به این کوچکی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است و به همین دلیل، غذایی عالی برای مغز و قلب است. میزان امگا 3 موجود در تخم شربتی، 8 برابر ماهی سالمون است .
  • پتاسیم موجود در آن، دو برابر پتاسیم موجود در موز است .
  • جایگزین بسیار خوبی برای تخم مرغ است. تنها کافی است آن را با آب مخلوط کنید و ژله به دست آمده را به جای تخم مرغ، در غذاهای خود بهره ببرید .
  • از زمان های قدیم آزتک ها از این دانه ها به همراه ذرت به عنوان ماده غذایی استفاده می کردند. سال ها است که مردم مکزیک به خواص مقوی این دانه ها پی برده اند و از آن استفاده می نمایند .
  • مردم ایران هم از هواداران تخم شربتی هستند و از آن برای برطرف عطش استفاده می نمایند.
منبع: setare.com
انتشار: 1 بهمن 1399 بروزرسانی: 1 بهمن 1399 گردآورنده: majalepc.ir شناسه مطلب: 1279

به "تخم شربتی چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تخم شربتی چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید