طرز تهیه مرغ شکم پر در فر؛ غذایی مجلسی و خوشمزه
به گزارش مجله تخصصی کامپیوتر، مرغ شکم پر از غذاهای بسیار خوشمزه برای مجالس و مهمانی ها است که با مواد اولیه مختلف و به شکل های متفاوتی طبخ می شود و طرز تهیه آسانی دارد.
مرغ شکم پر از غذاهای خوشمزه و لذیذ ایرانی است که به روش های مختلفی طبخ می شود و در هر نقطه از ایران سبک خاصی برای پخت آن وجود دارد. مرغ شکم پر همان طور که از نامش تعیین است، با قراردادن یک سری مخلفات و سبزیجات معطر در شکم مرغ تهیه می شود و به همین دلیل ارزش غذایی بالایی دارد. این غذا اغلب در فر تهیه می شود؛ هرچند که امکان طبخ آن در قابلمه نیز میسر است.
برخلاف آنچه افراد تصور می کنند، طرز تهیه مرغ شکم پر کار پیچیده ای نیست و فقط باید فوت وفن های آن را بدانید که در ادامه این مقاله به آن ها می پردازیم؛ پس با ما همراه باشید.
همه چیز درباره طرز تهیه مرغ شکم پر شمالی:
- طرز تهیه مرغ شکم پر در فر
- نکات تهیه مرغ شکم پر
- طرز تهیه مرغ شکم پر بدون فر
- طرز تهیه مرغ شکم پر در فر با فویل
- نکات تهیه مرغ شکم پر بدون فر
- طرز تهیه مرغ شکم پر مازندرانی
- طرز تهیه مرغ شکم پر در قابلمه نمک
- طرز تهیه لونگی مرغ
- فیلم طرز تهیه مرغ شکم پر
- طعم مرغ شکم پر
مرغ شکم پر در فر
مواد لازم:
- یک عدد مرغ میانه
- یک عدد پیاز درشت
- سه قاشق چای خوری زردچوبه
- نصف قاشق چای خوری دارچین
- فلفل قرمز و نمک به اندازه لازم
- نصف لیوان روغن زیتون
- دو قاشق غذاخوری گردوی خوردشده
- دو قاشق غذاخوری قیسی خوردشده
- دو قاشق غذاخوری آلو خورشتی خوردشده
- دو قاشق غذاخوری زرشک
- دو قاشق غذاخوری کشمش
طرز تهیه مرغ شکم پر در فر
1. پیاز را بسیار ریز خورد کنید؛ زیرا قرار نیست آن را سرخ کنید و مستقیم در شکم مرغ ریخته و پخته می شود.
2. ادویه ها را به آن اضافه کنید. اندازه فلفل قرمز و نمک بستگی به ذائقه خودتان دارد.
3. در ادامه همه مواد را به صورت خام به پیاز اضافه کرده و روغن زیتون را در این مخلوط بریزید. اندازه روغن باید در حدی باشد که مواد غوطه ور شوند و روغن از آن ها بچکد. قرار نیست مواد خمیری شکل داشته باشید و پس از اینکه شکم مرغ را پر کردید، از روغن ادویه داری که در ته ظرفتان به جای مانده است، برای روی پوست مرغ استفاده خواهید کرد.
4. چند عدد هویج را برش بزنید و کف ظرف فر بچینید تا با این روش زیر مرغ بهتر بپزد و نسوزد. علاوه بر این می توانید اصلا چیزی در ته ظرف نگذارید که به این ترتیب، مرغ زودتر می پزد و برشته تر می شود.
5. پس از اینکه مرغ را شستید و شکم و حفره های آن را خیلی خوب تمیز کردید، داخل آن را پر کنید و با نخ و سوزن بدوزید. فقط کوک ساده بزنید و سروته آن را گره نزنید.
6. نوک بال های مرغ را به طرف زیر مرغ تا کنید که هنگام پخت نوک بال ها زیادی سرخ و تیره نشود.
7. روغنی که از باقی مواد داخل شکم مرغ اضافه آمده است، با یک برس یا حتی دست هایتان روی پوست مرغ بمالید.
8. فر را از 10 دقیقه قبل با 180 درجه سانتی گراد گرم کنید.
9. هر نوع سبزیجاتی که خواستید کنار مرغ بچینید و روی آن ها را نیز از همان روغن بمالید و ظرف خود را در فر قرار دهید.
10. یک ساعت بعد ظرف مرغ را از فر درآورید و از روغنی که کف ظرف جمع شده است، استفاده کنید و با یک برس آن را روی مرغ و سبزیجات بمالید. دوباره آن را به فر منتقل کنید.
11. حدود 15 دقیقه بعد مجددا همین کار را تکرار کنید و از روغن ته ظرف روی مرغ و سبزیجات بزنید.
12. اگر نیازی بود مرغ را دوباره در فر بگذارید تا حسابی سوخاری شود. بسته به سایز مرغ، زمان پخت می تواند بین 1.5 ساعت تا یک ساعت و 45 دقیقه طول بکشد.
13. پس از پخت مرغ، سر نخ را بگیرید و خیلی آرام بکشید. از آنجا که سروته نخ را گره نزده اید، نخ به راحتی درمی آید.
نکات تهیه مرغ شکم پر
- در تهیه مرغ شکم پر اصلا نباید پوست آن را بگیرید؛ زیرا پوست مرغ در حین طبخ روغن می اندازد و از خشک شدن مرغ جلوگیری می کند.
- در کنار مرغ شکم پر می توانید سبزیجاتی مثل سیب زمینی، هویج، پیاز، لیمو، قارچ و... را هم کبابی کنید.
- مواد داخل شکم مرغ و حتی اندازه آن ها کاملا سلیقه ای است و اگر کشمش یا زرشک دوست ندارید، می توانید آن ها را حذف کنید و از هر ماده غذایی دیگری استفاده کنید.
- اندازه مرغی که برای این اندازه مواد و مدت زمان پخت انتخاب می کنید؛ باید حدود یک کیلو و 600 گرم تا یک کیلو و 800 گرم باشد. در صورتی که مرغ شما درشت تر باشد، دیرتر می پزد و با مرغ ریز تر، غذایتان سریع تر آماده می شود. بر همین اساس، اندازه مواد داخل شکم مرغ نیز بسته به سایز آن فرق دارد و با تغییر وزن آن، مواد بیشتر یا کمتری برای داخل شکم مرغ نیاز خواهید داشت.
- حفره شکمی مرغ را خیلی خوب بشویید و مواد اضافی داخل آن را خارج کنید؛ زیرا در غیر این صورت پس از پخت رنگ سیاهی پیدا کرده و مواد مرغ شکم پر را تیره می کند؛ ضمن اینکه بوی مطبوعی هم ندارند.
- ظرفی مثل یک تابه معمولی، سینی رولت یا سینی پیرکس را برای داخل فر انتخاب کنید که دیواره بلندی ندارد. جنس ظرف اهمیتی ندارد و هر ظرفی را می توانید برای این غذا در نظر بگیرید؛ منتها جنس ظرف در مدت زمان پخت مرغ تاثیر مستقیم دارد.
- برای اطمینان از پخت مرغ باید دو قسمت آن را کنترل کنید: یکی قطورترین قسمت سینه مرغ و دیگری ران مرغ در قسمت پایانیی که به بدن متصل شده است. یه کارد در این دو بخش فرو کنید تا از پخت غذا مطمئن شوید.
- پوست مرغ باید برشته، طلایی و خوشرنگ باشد و خیلی چروک و خشک نشود. به عبارتی، اگر مرغ زیاد بپزد، گوشت سینه آن خیلی خشک می شود.
- مواد داخل شکم مرغ با حرارت ملایم و یکنواخت فر می پزند و به خوش طعم شدن گوشت مرغ کمک می کنند.
- برای طعم دار کردن مرغ می توانید یک عدد پیاز میانه را خورد کنید و به آن نمک، فلفل، زردچوبه و دو قاشق غذاخوری آب لیموی تازه بزنید. اگر به پرتقال دسترسی داشتید، آب نصف پرتقال را نیز به آن اضافه کنید. این مایه را روی پوست و داخل مرغ بمالید. حتی می توانید زیر پوست مرغ را هم از این مایه بزنید. حالا آن را با یک نایلون بپوشانید یا در ظرف دربسته قرار دهید و برای 24 ساعت در یخچال بگذارید. هرچند ساعت یک بار پوشش مرغ را بردارید و آن را در مواد دورش بغلطانید. بعد از یک روز مرغ شما هم حسابی مزه دار شده و هم گوشتش لطیف و نرم شده است.
- روش های مختلفی برای طعم دار کردن مرغ وجود دارد؛ نظیر اینکه می توانید دو تا سه قاشق غذاخوری زعفران دم کرده، نمک و فلفل را مخلوط کنید و روی مرغ و داخل شکم آن بمالید. سپس یک عدد پیاز و یک عدد فلفل دلمه را خیلی ریز خلالی کنید، به آن نمک و فلفل و آب لیمو بزنید و این مخلوط را خیلی خوب چنگ بزنید و آن را نیز روی مرغ بمالید تا طعم خوبی بگیرد. مرغ را برای حداقل سه تا چهار ساعت در داخل یخچال بگذارید که ایدئال آن 24 ساعت است.
- اگر تمایل به غذای تند دارید، برای مزه دار کردن رویه و داخل مرغ می توانید از سس باربیکیو استفاده کنید. این سس در فروشگاه ها فروخته می شود؛ هرچند تهیه آن در منزل نیز امکان پذیر است. به این ترتیب که سه قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را در دو قاشق روغن تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود و زنجبیل، زیره سیاه، شکر، فلفل سیاه، تخم گشنیز، فلفل سیاه و فلفل قرمز از هرکدام نصف قاشق چای خوری را به آن اضافه کنید تا یک تفت کوچک بخورند؛ سپس یک قاشق غذاخوری آب لیمو ترش، دو قاشق غذاخوری سرکه سفید و نصف پیمانه آب اضافه کنید و اجازه دهید تا قوام بیاید.
مرغ شکم پر را می توانید به تنهایی، همراه با سبزیجات بخارپز، با پلو زعفرانی یا نان سرو کنید.
طرز تهیه مرغ شکم پر در فر با فویل
طرز تهیه مرغ شکم پر در فر با فویل به این صورت است که ابتدا مرغ را در ظرف فر چرب شده می گذارید، روی آن سس کره (ترکیب کره ذوب شده، زعفران دم کرده، آب لیمو، اندازه بسیار کمی زردچوبه، نمک و فلفل) می مالید و یک فویل روی آن می کشید و در فر می گذارید. بسته به اندازه مرغ، مدت زمانی که مرغ با فویل در فر می ماند، فرق دارد که بین یک تا دو ساعت طول می کشد. با این روش مرغ خشک نمی شود و آب خود را از دست نمی دهد. پس از حدود یک ساعت از فر درآورید، فویل را بردارید و سس کره به آن بزنید و مجددا در فر قرار دهید تا روی آن برشته و طلایی شود.
مرغ شکم پر بدون فر
مواد لازم:
- یک عدد مرغ
- نصف پیمانه مغز گردوی خوردشده
- دو قاشق غذاخوری رب انار
- یک عدد پیاز میانه
- یک چهارم پیمانه جعفری خوردشده
- یک چهارم پیمانه گشنیز خوردشده
- یک چهارم پیمانه کشمش
- نمک و فلفل و زردچوبه به اندازه لازم
طرز تهیه مرغ شکم پر بدون فر
1. پیاز را نگینی یا خلالی خورد کنید و تا حدی در روغن تفت دهید که طلایی و سبک شود.
2. سپس جعفری و گشنیز خورشده، مغز گردو، کشمش، زردچوبه، نمک و فلفل و رب انار شیرین را به پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید و تابه را از روی حرارت بردارید.
3. مرغ را خوب بشویید و داخل شکم آن را خالی و تمیز کنید. پوست مرغ را هم نگیرید.
4. داخل مرغ را با مواد پر کنید و شکم آن را با نخ و سوزن بدوزید. در صورت تمایل می توانید پاهای مرغ را به هم ببندید که در حین طبخ باز نشوند.
5. مرغ را در قابلمه بگذارید و در آن آب بریزید تا حدی که نصف مرغ را بپوشاند. اندازهی از مواد داخل شکم مرغ را کنار بگذارید و در این مرحله در قابلمه بریزید.
6. قابلمه را روی حرارت میانه بگذارید و اجازه دهید که مرغ برای 1.5 ساعت بپزد. هر نیم ساعت سری به غذا بزنید و مرغ را برگردانید تا هر دو طرف آن به طور کامل مغزپخت شود.
7. پس از اینکه آب قابلمه کاملا کشیده شد، غذا را سرو کنید.
نکات تهیه مرغ شکم پر بدون فر
- اگر مرغ شکم پر را در قابلمه می پزید، برای سس غذا می توانید پیازداغ و عصاره مرغ و کمی رب انار به آب درون قابلمه اضافه کنید تا طعم لذیذتری پیدا کند.
- در طرز تهیه مرغ شکم پر با رب انار هم می توانید از رب انار شیرین و کشمش استفاده کنید و هم اینکه آن را ترش درست کنید و رب انار ترش، آلو خورشتی و زرشک در شکم مرغ بریزید. اگر هم طعم ترش و شیرین را می پسندید، از زرشک و کشمش با هم استفاده کنید.
- در صورت تمایل می توانید از رب گوجه فرنگی به جای رب انار استفاده کنید.
- برای طعم بهتر مرغ شکم پر، یک چهارم پیمانه زعفران دم کرده به آب قابلمه اضافه کنید.
- طعم لیمو ترش با مرغ خیلی دلپذیر است؛ به همین منظور می توانید یک لیموی تازه را نصف کنید و آب نصف آن در شکم مرغ بچکانید و نصف دیگر را به صورت حلقه حلقه درآورید و در حین طبخ روی مرغ قرار دهید تا ترشی آن به مرغ برود و پس از نیم ساعت آن ها را از روی مرغ بردارید.
- روش دیگر طرز تهیه مرغ شکم پر در دیگ به این شکل است که مرغ درسته را در روغن سرخ کنید. سپس مرغ را از روغن خارج کنید و در همان روغن، رب گوجه فرنگی را کمی تفت دهید و به آن دو لیوان آب، چند عدد آلو، اندازهی آب لیمو و نمک و فلفل اضافه کنید. در ادامه شکم مرغ را پر کنید و آن را با نخ و سوزن بدوزید و سپس در این سس قرار دهید. حرارت را زیاد کنید، وقتی جوش آمد، حرارت گاز را کم کنید تا غذا با شعله ملایم بپزد. برای اینکه سس مرغ خوش طعم تر شود، یک تا دو قاشق از مواد داخل شکم مرغ را کنار بگذارید و به این سس اضافه کنید تا همراه مرغ بپزد. برای اینکه همه بخش های مرغ پخته شود، حتما در حین پخت چند بار آن را بچرخانید و از سس درون قابلمه روی آن بدهید. از آنجا که اندازه آب کمی در قابلمه ریخته اید، حرارت را خیلی کم کنید تا مرغ مغزپخت شود.
مرغ شکم پر مازندرانی
مواد لازم:
- یک عدد مرغ با وزن حدود 1.5 کیلوگرم
- 100 گرم گشنیز ساطوری
- 100 گرم جعفری ساطوری
- یک عدد پیاز میانه رنده شده
- چهار حبه سیر
- 100 گرم گردوی آسیاب شده
- چهار قاشق سوپ خوری رب انار
- نمک و فلفل و ادویه به اندازه لازم
- 10 تا 15 عدد آلو خورشتی
- چهار قاشق سوپ خوری زرشک
- چهار قاشق سوپ خوری دانه انار خشک شده
- دو قاشق سوپ خوری آب نارنج
طرز تهیه مرغ شکم پر مازندرانی
1. سبزی ها را بشویید و اجازه دهید خشک شود؛ سپس خوب ساطوری کنید و در روغن تفت دهید.
2. پیاز رنده شده را در روغن بریزید تا کمی طلایی شود؛ سپس به سبزی اضافه کنید.
3. آلو خورشتی را در اندازه کمی آب ولرم خیس کنید تا نرم شود. گردو را هم آسیاب یا چرخ کنید. زرشک هم اصلا نیازی به شیرین کردن ندارد.
4. همه مواد یعنی آلو، زرشک، گردو، رب انار، آب نارنج و دانه های انار خشک شده (اناردان) را به ترکیب سبزی و پیازداغ اضافه کنید.
5. پودر سیر، نمک و فلفل را مخلوط کنید و روی کل سطح مرغ بپاشید تا بوی آن را از بین ببرد.
6. گردن مرغ را جدا کنید و قسمت سر آن را با خلال دندان ببندید.
7. شکم مرغ را با مواد پر کنید و آن را با خلال دندان یا نخ و سوزن ببندید. بال های مرغ را به زیر برگردانید و ران ها را با یک خلال دندان به هم وصل کنید تا پس از پخت شکل خوبی داشته باشد.
8. فر را روی دمای 180 درجه سانتی گراد از نیم ساعت قبل گرم کنید.
9. ظرف فر را چرب کنید و مرغ شکم پر را در آن بگذارید، روی آن فویل بپیچید و پس از 40 دقیقه فویل را بردارید و سس کره (کره ذوب شده و زعفران دم کرده) را با برس روی مرغ بمالید و مجددا در فر قرار دهید. این کار را هر 15 دقیقه تکرار کنید و دیگر نیازی به گذاشتن فویل نیست.
نکات تهیه مرغ شکم پر مازندرانی
- در تهیه این غذا می توانید از ترکیب یک دسته جعفری، یک دسته شوشاق یا چوچاق (یا دو حبه سیر)، نصف دسته نعناع و چند برگ پونه استفاده کرده و آن ها را حسابی ساطوری کنید. اندازه نعناع بیشتر نباشد؛ زیرا باعث تلخی غذا می شود.
- نوع رب انار می تواند ملس، شیرین یا ترش باشد که کاملا به ذائقه شما بستگی دارد.
طرز تهیه مرغ شکم پر در قابلمه نمک
آماده سازی مرغ شکم پر را به روش دلخواه تان انجام دهید. حالا قابلمه بزرگی بردارید که مرغ به راحتی در آن جابه جا شود و تماسی با بدنه ظرف نداشته باشد؛ سپس یک بسته بزرگ نمک در کف آن بریزید. برای این کار از قابلمه معمولی استفاده کنید و به سراغ تفلون و... نروید. برای اینکه نمک ها به ته قابلمه نچسبد، می توانید یک فویل کف آن بگذارید و بعد نمک را روی آن بریزید تا حدی که ارتفاع آن به پنج یا 6 سانتی متر برسد. مرغ شکم پر را روی آن بگذارید.
حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید و بعد از 15 دقیقه، آن را روی حرارت میانه بگذارید و درش را دم کنی بگذارید. 45 دقیقه بعد مرغ را از قابلمه بیرون بیاورید و آب و چربی داخل شکمش را خالی کنید و مجددا در قابلمه بگذارید تا با حرارت ملایم بپزد و برشته شود. پس از پایان پخت، نمک هایی که زیر مرغ قرار داشتند، به دلیل جذب روغن و آب مرغ سفت شده اند و دیگر قابل استفاده نیستند.
مرغی که به این سبک درست می کنید، باید کاملا خشک باشد و به هیچ وجه به آن کره یا روغن نزنید؛ هرچند می توانید با نمک و فلفل و ادویه پوست آن را مزه دار کنید. مرغ درسته که شکمش خالی است و حتی ماهی شکم پر را نیز می توانید با این روش تهیه کنید. طبخ مرغ شکم پر با این روش اصلا باعث شورشدن غذایتان نمی شود. در آخر که مرغ پخت، می توانید به آن سس کره بمالید تا خوش عطروبو شود.
لونگی مرغ
شاید جالب باشد که بدانید لَوَنگی یا همان مرغ شکم پر یا اردک شکم پر از غذاهای مخصوص تالش و آستارا است که مواد تشکیل دهنده آن شامل پیاز، گردو، رب آلوچه یا رب ازگیل، آب غوره، نمک و فلفل و گوجه فرنگی می شود. لو در زبان تالشی به معنای شکم و بخش دوم آن به معنای رنگین است که به مخلفات مواد غذایی در شکم مرغ یا اردک اشاره دارد.
مواد لازم:
- نصف پیمانه کره یا روغن کنجد
- یک عدد مرغ میانه
- یک پیمانه گردو آسیاب شده
- سه عدد پیاز میانه
- یک پیمانه رب ازگیل یا رب آلوچه
- یک چهارم پیمانه آب غوره
- نمک و فلفل و زردچوبه به اندازه لازم
- دو عدد گوجه فرنگی کوچک
- یک عدد سیب زمینی میانه
طرز تهیه لونگی مرغ
1. مرغ را خوب بشویید و خشک کنید.
2. نمک، فلفل قرمز، فلفل سیاه، یک قاشق آب غوره، نصف پیمانه رب ازگیل یا رب آلوچه را مخلوط کنید و این ترکیب را روی سطح و داخل مرغ بمالید و در یخچال بگذارید تا برای 24 ساعت استراحت کند.
3. پیاز را درشت رنده کنید؛ آبش را بگیرید و با کمی روغن سرخ کنید. سپس گردو آسیاب شده و مابقی رب ازگیل و آب غوره، نمک و فلفل را مخلوط کنید تا مایه نه چندان شلی به دست آید. اگر مایه شل بود، به آن اندازهی مغز گردو آسیاب شده بزنید.
4. شکم مرغ را با این مایه کاملا پر کنید و آن را با نخ وسوزن یا خلال دندان ببندید.
5. ظرف مناسبی را چرب کنید و مرغ را در آن قرار دهید و در فری بگذارید که از نیم ساعت قبل با 180 درجه سانتی گراد گرم شده است.
6. هر 15 دقیقه یک بار از آب مرغی که در اطراف آن جمع شده است، روی مرغ بریزید تا مرغ خشک نشود. در صورت تمایل می توانید اندازهی کره ذوب شده روی پوست مرغ بمالید.
7. برای طعم بهتر غذا می توانید اندازهی از مایه داخل شکم مرغ را کنار بگذارید، با کمی آب مخلوط کرده و در کنار مرغ سرو کنید.
8. اندازهی زرشک را با شکر کمی تفت دهید و به آن پیازداغ اضافه کنید و در آخر روی مرغ بریزید و با سیب زمینی سرخ شده، گوجه فرنگی سرخ شده و پلو میل کنید.
فیلم طرز تهیه مرغ شکم پر
طعم مرغ شکم پر
مرغ شکم پر پس از پخت، با آن پوست طلایی و براق و مخلفات داخل شکمش، چنان دلفریب و مجذوب کننده است که اشتهای هر کسی را باز می کند. این غذا خیلی سریع و راحت درست می شود و به اندازه ای خوش عطروبو است که کمتر کسی می تواند از آن صرف نظر کند.
طرز پخت و تنوع طعم مرغ شکم پر بسیار زیاد است که با توجه به ذائقه یا دردسترس بودن مواد اولیه می توانید هر روشی را انتخاب کنید و دست تان کاملا باز است. بنابراین، بسته به اینکه طعم ترش، شیرین یا ملس دوست دارید؛ عطر سبزیجات و سیر و نعناع را می پسندید یا ترجیح می دهید زعفران، عطر غالب باشد؛ دست به کار شوید و ترکیب هایی با عطروبوی متفاوت را برای مرغ شکم پر مجلسی تان رقم بزنید.
خیلی از کدبانوها دوست دارند در مناسبت ها و مهمانی های خاص با غذایی شیک و مجلسی از عزیزان خود پذیرایی کنند و سفره ای خوش رنگ داشته باشند. بی شک مرغ شکم پر با آن رنگ طلایی و عطر اشتهابرانگیزش می تواند چشم مهمانان تان را بنوازد و آن ها را به تعریف و تمجید از شما وادار کند! پس اگر تا به امروز پیروز به طبخ مرغ شکم پر شده اید، این بار از فرایند تهیه این غذای خوشمزه عکاسی کنید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس غذای خود را برای ما ارسال کنید. در صورتی هم که مرغ شکم پر را به روش متفاوتی درست می کنید، در پایین همین مقاله از خبرنگاران، تجربه تان را با کاربران ما در میان بگذارید.
منبع: کجارو / qudsonline.ir / irancook.ir / gilan-food.ir / tasvirezendegi.com / cheftayebeh.ir / aparat.com / مجله الکترونیک دونفره / mamanpaz.ir